Positieve & praktische psychologie

Ondanks dat je goed functioneert en je je werk goed organiseert, kan het zijn dat zaken anders lopen dan dat jij verwacht. Elk werk blijft uiteindelijk mensenwerk. En juist die mensfactor, dus het gedrag van jouzelf en dat van de collega’s om je heen, bepaalt in grote mate je succes en je werkplezier. Maar soms ook het uitblijven daarvan.

Het is dus bovenal interessant maar ook heel zinvol om je te verdiepen in de achterliggende psychologie. Zodat je beter begrijpt wat jouzelf en anderen beweegt en je daar je voordeel mee kunt doen. En je plezier houdt in je eigen persoonlijke groei, samenwerking en je werk. Vandaar positieve psychologie!

Voorafgaand aan de training vul je een online vragenlijst in. Je krijgt eerst inzicht in jezelf, je talenten, je valkuilen en je uitdagingen voor jouw persoonlijke groei. En of er verschillen zijn in wat je bedoelt, hoe je je gedraagt en hoe je tenslotte overkomt op anderen. Zowel in prettige werksituaties als in minder gunstige werksituaties.Tijdens deze basistraining krijg je een korte inleiding in de hedendaagse psychologie. Vervolgens ga je aan de slag met jouw persoonlijke gedragstijl of gedragsvoorkeur (LIFO).Hierna krijg je inzicht in de ander. Je leert waarom je met de ene collega of klant kunt lezen en schrijven en met de andere totaal niet. Je krijgt handvatten hoe je bruggen kunt slaan naar personen met een totaal andere gedragsvoorkeur en welke manier van communiceren daarbij past. Jouw lastige praktijksituatie bepaalt mede de inhoud van de rollenspellen. Onder begeleiding van een professionele trainingsacteur leer je je grenzen te verkennen, te verruimen of juist in te perken. Want in elke organisatie komen nu eenmaal alle kleuren karakters voor!

Om deze basishandvatten uit de psychologie toe te kunnen passen in de dagelijkse praktijk, is het van belang bewust te zijn van je overtuigingen en je belemmerende gewoontes en gedachten. Om deze waar nodig bij te kunnen stellen of zelfs te doorbreken. Zodat jij maximaal effect hebt van deze eerste verkenning in de psychologie.

Wat leer je?

  • Korte inleiding in de psychologie
  • Onderscheid tussen waarnemingen en oordelen/interpretaties
  • Inzicht in jezelf & de ander en de succesvolle samenwerking van de ander met jou (LIFO)
  • Effectief stellen van grenzen en bruggen slaan naar de ander
  • Theorie over overtuigingen, gewoontes en patronen in gedrag (RET)
  • Ombuigen van belemmerende overtuigingen en gewoontes
  • Gebruik maken van humor als communicatiemiddel

2 Reacties

bakker jeannettte

beste, wanneer is deze cursus en hoeveel dagen duurt het ?

Jocelyn Rebbens

Beste Jeannette, de training duurt 2 dagen en je kunt je voor 2018 weer via Management Support inschrijven. Welkom!

Reageren is niet mogelijk