Veerkracht en adaptief vermogen!

Geschreven door: Jocelyn Rebbens

Veerkracht en adaptieve intelligentie

Met plezier, energie en veerkracht duurzaam inzetbaar blijven? Vandaag de dag makkelijker gezegd dan gedaan! ReBBels heeft tijdens COVID al (online) trainingsprogramma’s ontwikkeld op het gebied van veerkracht en emotionele & adaptieve intelligentie (aanpassingsvermogen). Door het thuiswerken en de dubbele rollen zaten veel professionals aan hun taks. Ze misten collega’s, de motivatie of inspiratie, hun drive en ook de gezamenlijke voldoening in hun werk. Het opkrabbelen en terugveren kostte dan ook veel meer energie en inspanning dan normaal. Het aantal korte lontjes, burn-outs, de ziekteverzuim cijfers enerzijds en aantal ‘zoekenden zonder bezieling’ anderzijds steeg de pan uit. En dit gaat gepaard met de nodige emoties die 9 van de 10 keer niet gevalideerd worden en dus het merendeel van de problemen veroorzaken in organisaties.

Daarom is het essentieel als organisatie te investeren in je psychologisch en emotioneel kapitaal, om je medewerkers ook op langere termijn gezond aan je te binden als organisatie. Jesse Segers schrijft boeiend over Psychologisch kapitaal M&C (december 2020). Zijn vier pijlers Hoop, Vertrouwen, Optimisme en Veerkracht komen overeen met de criteria en vaardigheden die getest worden bij diverse emotionele intelligentie of adaptieve intelligentietesten. En het goede nieuws is: het is te trainen. Ook leidt het aantoonbaar tot meer werkgeluk, waar Ben Tiggelaar in 2018 (NRC) al over schreef. Medewerkers hebben een doel voor ogen nodig (purpose), willen emotioneel betrokken zijn bij hun werk (engagement), moeten werken aan en leren van tegenvallers en zich aan leren passen aan verandering (resilience) en dienen te beseffen dat het om respect, luisteren, complimenten delen en vriendelijkheid draait, tussen collega’s, klanten en relaties (kindness). Lees ook het artikel waaraan ik meewerkte: “Een crisis om uit te buiten” .

Hoe houd jij je veerkracht en aanpassingsvermogen op peil in tijden van grote verandering of maatschappelijke crisis? Wat als je persoonlijk zelf in een crisis raakt? Hoe stel je grenzen op de juiste toon als je je collega wellicht maar één keer per week live ziet? Hoe incasseer jij en zet je door? Wat in de basis nodig is, is het volgende. Vanuit directie en management is verbinding, voorbeeldgedrag, positieve bekrachtiging, oprechte interesse en aandacht voor de emotionele aspecten en potentiële groei essentieel. Dus investeren in psychologisch kapitaal en valideren van emoties is key. Moedig je team juist aan (samen) in gesprek en teambuilding te gaan.

In de programma’s die ik op dit thema begeleid, komt naast diverse kaders, reflectie en opdrachten ook de fysieke component aan bod. Dit in de vorm van aanvullende fysieke workshops van experts uit mijn netwerk van Aikido en Haptonomie, voor meer inzicht en letterlijk leren voelen wat je persoonlijke grens en wendbaarheid is. En ook hoe je met minder hard (tegen)werken samen meer kunt bereiken.
 
 
↑ Terug