Met plezier, energie en veerkracht ook straks duurzaam inzetbaar blijven? Vandaag de dag makkelijker gezegd dan gedaan! ReBBels heeft daarom nu in tijden van Corona (online) trainingsprogramma’s ontwikkeld op het gebied van veerkracht en emotionele & adaptieve intelligentie (aanpassingsvermogen). Door het thuiswerken en de dubbele rollen zitten veel professionals aan hun taks. Ze missen collega’s, de motivatie of inspiratie, hun drive en ook de voldoening in hun werk. Het opkrabbelen en terugveren kosten dan ook veel meer energie en inspanning dan normaal.
Daarom is het essentieel als organisatie te investeren in je sociaal en psychologisch kapitaal, om je medewerkers ook op langere termijn gezond aan je te binden als organisatie. Jesse Segers schrijft boeiend over Psychologisch kapitaal M&C (december 2020). Zijn vier pijlers Hoop, Vertrouwen, Optimisme en Veerkracht komen overeen met de criteria en vaardigheden die getest worden bij diverse emotionele intelligentie of adaptieve intelligentietesten. En het goede nieuws is: het is te trainen. Ook leidt het aantoonbaar tot meer werkgeluk, waar Ben Tiggelaar in 2018 (NRC) al over schreef. Medewerkers hebben een doel voor ogen nodig (purpose), willen emotioneel betrokken zijn bij hun werk (engagement), moeten werken aan en leren van tegenvallers en zich aan leren passen aan verandering (resilience) en dienen te beseffen dat het om respect, luisteren, complimenten delen en vriendelijkheid draait, tussen collega’s, klanten en relaties (kindness).
Hoe houd jij je veerkracht en aanpassingsvermogen op peil in tijden waarin je mogelijk al maanden tot een jaar thuiswerkt? Wat als je zelf in een crisis raakt? Denkend aan je toekomstige werkplek die waarschijnlijk een hybride vorm krijgt, deels vanuit thuis en deels vanuit kantoor. Hoe krijg je mensen mee en enthousiast, zonder dominant te worden of door te schieten in emoties? Want de lontjes zijn korter en de burnouts stijgen exponentieel. Wat in de basis nodig is, is het volgende. Vanuit directie en management is voorbeeldgedrag, positieve bekrachtiging, oprechte interesse en aandacht voor de emotionele aspecten en potentiële groei essentieel. Dus te investeren in psychologisch kapitaal….. Moedig je team juist aan (samen) in training te gaan. Voor de professional is het van belang zichzelf tijd en ruimte te gunnen om zich te blijven ontwikkelen, op te laden, te investeren in zichzelf/in de carrière en dit serieus in te plannen.
Bij Management Support geef ik de nieuwe workshop Emotionele Intelligentie voor meer veerkracht in je werk. De eerste vindt plaats op 30 maart en je kunt je al inschrijven! Samen met ervaringsdeskundigen werd ik geïnterviewd over dit thema. Hoe buit je een persoonlijke crisis uit?! Liever een maatwerkprogramma voor jouw eigen team of individuele coaching? Neem dan contact op voor een gesprek en de mogelijkheden van live en online training.